TESTAA HUUMORIA

TESTAA HUUMORIA

1. Lasten huumori.  Testi soveltuu alakoulun ensimmäisille luokille asti. Huomaa, että huumori voi olla erilaista eri paikoissa, kuten koulussa, kotona, kavereiden kanssa, mummolassa tai juhlissa. Testi tuo esiin lopputuloksena vain sen, josta sai eniten pisteitä. Voit täydentää mielikuvaasi allaolevan kuvan pohjalta, sillä käytämme jokainen kaikkia huumorityylejä jonkin verran. 

Tulossa on myös ideoita eri tyyppien kanssa toimimiseen, esim. "miten elää vintiön kanssa".

TESTIIN TÄSTÄ: https://testimato.com/fi/test/113112/perform  

Hupailija ja Vintiö ovat ulospäinsuuntautuneita tyylejä. He tuottavat huumoria aktiivisesti sekä kaveriseurassa että aikuisten kanssa. Hupailijan ja Vintiön ero voi olla se, että Vintiö saattaa haastaa aikuisia ja muita lapsia, mutta hänen toimintansa ei ole välttämättä kiusaamista vaan enemmänkin kiusoittelua ja jekkuja. "Mua kikattaa, kun mä teen jekkuja". 

Myötäilijän ja Itsellenaurajan ero on siinä, että Itsellenauraja asettaa itsensä naurunalaiseksi "kattokaa mä tukistan itteeni".  Hänen toimintansa perustuu sisäiseen lähtökohtaan kuten Myötilijänkin. Myötäilijästä saatetaan ajatella, että hän ei ole kovin huumorintajuinen, koska hän ei tuota niin paljon huumoria. Hän kuitenkin nauttii huumorista, nauraa ja osallistuu huumoriin. 

Hupailija ja Myötäilijä tuovat hyvinvointia ryhmään, mutta Vintiö ja Itsellenauraja saattavat häiritä ryhmätoimintaa. Heidän suhteensa saattaisi toimia aikuisen lempeys, huumorissa mukana oleminen ja tilan ja huumorin harjoittelun mahdollistaminen. 

2. Aikuisten huumori. Tutkimusten mukaan aikuismainen huumori alkaa noin kouluiässä. Testi tuo esiin lopputuloksena vain sen, josta sait eniten pisteitä. Voit täydentää omaa mielikuvaasi allaolevan kuvan pohjalta, sillä käytämme kaikkia huumorityylejä jonkin verran. HUOMAA, että tästä puuttuu kokonaan TOSIKKO. Tosikko on henkilö, joka ei siis käytä millään tavalla huumoria. Onko sellaisia ihmisiä olemassa? 

Taitava huumorin käyttäjä pystyy käyttämään kaikkia näitä tyylejä. Sinikka Nopolan tuotannossa näkyy hyväntahtoista ja haastavaa tyyliä. Nopolan ironia ja satiiri on helppo hyväksyä, koska hän käsittelee terävästi inhimillisiä heikkouksia roolihahmojensa Rampen ja Eilan kautta. 

Alle kouluikäisten lasten kanssa ei kannata käyttää koiranleukatyyliä. Ironia ja sarkasmi opitaan vasta noin 10-vuotiaana. Koiranleukaporukka työpaikalla voi karkottaa herkkänahkaisempia ryhmästä. Omille mokilleen naurajallakin on jokin raja, siihenkin voidaan ryhmässä kyllästyä.  

Tulossa materiaalia siihen, miten eri tyylejä kannattaa käyttää eri paikoissa.  

TESTIINhttps://testimato.com/fi/test/112980/perform 

3. Huumori lapsiryhmän kanssa. Kyselyn perustuu Tuula Steniuksen tutkimukseen huumorikulttuurin rakentumisesta päiväkodissa. Aikuisella on merkittävä rooli siinä, kuinka paljon hän antaa tilaa lapsille harjoittaa ja harjoitella huumoria. Vastatessasi pidä mielessäsi yksi paikka, jonka suhteen vastaat kysymyksiin. Tästäkin tulee vain se tyyli, mikä on sinulle tyypillisin. Jos haluat siirtyä vaikkapa pomosta yhteisölliseksi, tee testi kuukauden päästä uudelleen. 

Itse aikoinaan opiskellessani lastentarhanopettajaksi sain koulutuksen viihdyttäjäksi ja pomoksi. Joskus niilläkin on oma paikkansa, mutta jatkuvana toimintatapana yhteisöllinen ja lempeä antavat tilaa lapsille tulla omalla huumorillaan esiin. Sosiaalipedagogisessa lähestymisessä ilmenee lempeän tyylin ominaisuuksia. Onko lempeän tyylin arvostus vähenemässä: kiireetön, salliva ja lempeä?

TESTIIN:

https://testimato.com/fi/test/113006/perform