Huumoribongari

Näin bongaat huumoria

Ei lasten suusta - tyyliin

Monissa lehdissä ja kirjoissa on lasten suusta-palstoja, joissa on lasten oivalluksia elämästä. Ne perustuvat lapsen tuoreeseen ja oivaltavaan kykyyn ilmaista asioita, mutta ne eivät ole useinkaan tarkoitettu huumoriksi.

Kerään aineistooni vain lasten itsensä tuottamia ja huumoriksi tarkoitettuja juttuja.

Havainnoi ja kirjoita

Suurenna korviasi, kuuntele lasten keskinäisiä juttuja.

Kysy lapselta/lapsilta lupa kirjaamiseen. Kyllä he antavat luvan, kun kerrot että sinua kiinnostaa heidän hauskat juttunsa.

Kirjoita lapsen juttu sanasta sanaan paperille, merkitse päivämäärä ja lapsen ikä ja tilanne, missä tilanteessa tilanne tapahtui.


Huumoria ilman sanoja

Mikä naurattaa ihan pientä? Miten hän yrittää saada sinut nauramaan?

Kirjaa tilanne, mitä tapahtui, päivämäärä ja lapsen ikä.



MIKSI etsiä lasten omaa huumoria?

"Hetkenä, jolloin ihminen on tosi iloinen, hän on samalla tosi hyvä." (Z. Topelius, 1845)

Yliopisto-lehdessä 17.12.2021 haastattelu, joka tiivistää tutkimukseni:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kulttuuri/pieruhuumori-puree-lapset-eivat-naura-vitseille-vaan-holmoille-aanille-eleille-ja-liioittelulle

Pienten lasten huumorin rakentuminen päiväkodissa:

Näin tutkimuksemme mukaan pienten lasten huumori kehittyy esimerkiksi päiväkodin lapsiryhmässä. Joku innostaa muita joko sanattomasti tai sanallisesti. Voi olla, että kukaan ei siihen vastaa, mutta lapsi viihdyttää itseään (esimerkiksi hakkaa pöytää ja nauraa). Toinen lapsi voi yhtyä siihen ja sitten hassutellaan yhdessä. Nämä tilanteet ovat sellaisia, että aikuinen ei niihin yleensä reagoi vaan lapset hassuttelevat keskenään. Aivan erityinen kyky lapsilla on heittäytyä hyperhauskuuteen. He liioittelevat, yllyttävät toisiaan ja toistavat jotain hassua. Usein aikuisen on vaikeaa päästä lasten tasolle, heidän huumorinsa voi olla keskinäistä "sisäpiiri"huumoria. Karnevalismi tarkoittaa, että ylitetään jotain sovittuja rajoja ja kontrolli katoaa. Näihin aikuinen yleensä puuttuu ja hillitsee ja lopettaa lasten hauskanpidon. (Stenius, Karlsson & Sivenius, 2021. Young Children's Humour in Play and Moments of Everyday Life in ECEC Centres.)

Suora linkki julkaistuun tutkimukseen englanniksi: https://doi.org/10.1080/00313831.2020.1869084 

Artikkelista lyhyt suomenkielinen esittely: https://lapsinakokulma.wordpress.com/2021/01/27/lasten-kanssa-syntyy-hyperhauskaa/  

HAVAINNOI LASTEN HUUMORIA JA MIETI, MITEN AIKUISENA SIIHEN SUHTAUDUT. 

Sadutus

Sadutuksessa lapsi on päähenkilö ja toinen kuuntelee tarkkaan

Sadutus tarkoittaa sitä, että pyydän lasta kertomaan jonkun jutun. "Kerro minulle satu", voisi olla hyvä aloitus. Kun lapsi sitten alkaa kertoa, kirjoita se paperille ja lopuksi lue se lapselle. Sadutuksen ohje:

"Kerro minulle satu: kirjoitan sen paperille niin kuin kerrot. Sen jälkeen luen sen sinulle. Voit muuttaa sitä, jos haluat. Voit antaa sadulle  nimen. Kysyn luvan sinulta, jos aion lukea sen muille."

Myös lapsiryhmä voi kertoa yhdessä, jokainen vuorollaan. Kertojalla voi olla kädessään join esine, esim. nalle. Kun nalle on kädessä, voi kertoa ja antaa sen sitten seuraavalle. 

Mikä sitten on hauskaa? Kerro sinä, mikä oli hauskaa?