Mitä minä teen?

24.06.2021

Muistan joskus ajatelleeni, että miksi yhden tieteellisen artikkelin tekemiseen menee niin kauan aikaa? Eikö sitä voisi vähän katsoa mallia, miten muut ovat tehneet ja tekisi sitten omasta aiheesta samantyyppisen? 

Keräsin aineistoa vuodet 2018-2019 ja 2019 aloitin kirjoittaa ensimmäistä artikkelia. Siinä meni lopulta vuosi kahden kanssakirjoittajan kanssa. Toinen artikkeli niin ikään noin vuoden ja molemmat julkaistiin  tämän vuoden alkupuolella niiden seilatessa ensin edestakaisin minun, kanssakirjoittajien ja toimituksen väliä. Voisi kuvitella, että kolmas artikkeli on helppo. Nythän tiedän, mitä tuleman pitää ja vähän on kokemustakin karttunut tieteellisen kirjoittamisen pikkutarkkuudesta. 

Kolmannen artikkelin kohdalla on sellainen olo, kuin avaisi arpalippuja ja jokaisessa on voitto. Tämä on hyvä idea. Tämä on tärkeä asia. Tämä on oleellista. Tämä on välttämättä saatava sanoa. Tätä ei saa unohtaa. Niin, mutta tämähän on oikeastaan koko asian ydin. Ai niin, tämäkin kuuluu kyllä tähän asiaan. 

Tieteen tarkoituksena on löytää jotakin uutta. Minun on osoitettava laaja-alaisuuteni tutkimalla mahdollisimman paljon sekä kotimaisia että kansainvälisiä tutkimuksia. Kaikki tuntuu liittyvän kaikkeen. Kirjoitan tätä artikkelia yhdessä Liisa Karlssonin kanssa ja kirjaan aina keskustelumme pääkohdat. Kävin lukemassa keskusteluitamme alkuvuodesta. Kiehnäämme koko ajan saman asian ympärillä. Olen lukenut valtavasti aineistoa, jota en tule käyttämään, mutta joka laajentaa ymmärrystäni. 

Tänään tapahtui oivallus. Löysin eräänlaisen pääkäsitteen, joka kuvaa pyöriteltyjä asioita. Nyt lähti myös teksti rullaamaan. Pöydälleni oli kerääntynyt papereita, joihin olin kirjoitellut ajatuksiani käydyissä keskusteluissa monien eri ihmisten kanssa. Revin kaikki paperit ja tyhjensin pöydän. Mikä helpotus!!

Nyt alkaa kirjoittaminen. Heinäkuussa kaikkea kesäistä tapahtumaa, jota muut kutsuvat lomaksi. Minulla ei ole enää lomaa. Kaikki on yhtä samaa pötkylää eläkkeellä. Tavoite on saada elokuun aikana homma pakettiin. Tarkoituksena on löytää jotain uutta, mitä ei ole vielä tutkittu tai mihin minulla olisi jotakin uutta sanottavaa tai uutta näkökulmaa. Sen jälkeen alkaa väitöskirjan yhteenveto ja sitten väitän, että...