Lapsinäkökulma
Urani pienten lasten maailmassa alkoi, kun hoidin 3-vuotiasta tyttöä 17-vuotiaana. Opin tekemään helppoja ruokia ja leikittämään. Sitten hoidin kahden eri perheen 1,5-vuotiaita lapsia, ja iltaisin kävin iltaoppikoulua. Se oli haastavaa työtä ilman mitään oppeja, ohjenuorana pelkästään rakkaus lapsiin. Olin mielestäni hyvä lastenhoitaja. Sitten pääsin opiskelemaan lastentarhanopettajaksi, tein päiväkotihommia 5 vuotta, olin perhepäivähoidon ohjaajana, opiskelin montessoriohjaajaksi, olin päiväkodin johtajana, myin oppimateriaaleja päiväkodeille, olin MLL:ssä suunnittelijana ja suoritin kandin ja maisterin tutkinnot varhaiskasvatuksesta. Olin varhaiskasvatuksen opettajana 17 vuotta ja tein vielä urani loppumetreillä väitöskirjan. Nyt olen valmis kokoamaan yhteen parhaiden päiväkotien ominaisuudet.
Olen nähnyt valtavan määrän erilaisia päiväkoteja kierrellessäni niissä milloin mistäkin syystä. Tein usein pika-arvion päiväkodin laadusta lapsen näkökulmasta. Millaista olisi olla täällä lapsena? Loppujen lopuksi hyvä päiväkoti on sellainen, jossa oleelliseen keskittymisestä ei tingitä, jossa on vähän sääntöjä, vuorovaikutusta edistävä toimintarakenne ja jokin omaleimainen yhteinen pedagogiikka.
Mikä on oleellista? Joudut yllättäen ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Pitäisikö ensin käydä läpi koko valtion liikennejärjestelmä ja opetella yksittäiset liikennemerkit ulkoa? Ei, vaan pitää osata keskittyä oleelliseen. Oleellista on: "Aja vasemmalla, aja vasemmalla". Vasemmalla ajaminen auttaa pääsemään päämäärään Lontoossa ja vain pitkän ajan kuluessa opitaan liikenteen yksityiskohdat. Oleelliseen pääsee kysymällä, miksi? Miksi teemme tätä työtä lasten kanssa, mikä tässä on tärkeintä? Eräässä päiväkodissa vastaus on, että jokainen työntekijä huolehtii siitä, että lapsi tulee kohdatuksi ja kuulluksi ja hän saa joka päivä rakkautta. Japanilaisen Reggio Emilia päiväkodin johtajalta kysyttiin, onko heillä jokin ajatus toiminnan perustana. Hän vastasi: "Jokaista lasta pitää kohdella rakkaudella kuin hän olisi oma lapsi, otetaan syliin ja hymyillään." Hän ei luetellut pedagogiikan yksityiskohtia. Oleellinen toteutuu joka päivä ja näkyy kaikessa toiminnassa. Toiminta on rakentunut yhdessä lasten kanssa, ja rakenne edistää vuorovaikutusta.
Yhteiset säännöt. Eräässä päiväkodissa säännöt olivat vuodesta toiseen samat. Ne kuvitettiin lasten kanssa ja ne lukivat seinällä. 1. Itseä tai muita ei saa satuttaa. 2. Ympäristöstä pidetään huolta. Hyvät säännöt ovat yksinkertaiset, selkeät ja mielekkäät.
Profiloituminen.