SUBMIT

20.10.2019

Submit tarkoittaa lähetä.

Siinä kohdassa on kuin putoaisi korkealta ja miettisi koko kirjoitusprosessielämänsä vaihe vaiheelta läpi ennen kuin putoaa ja mätkähtää maahan. Tarkastinko vielä sen ja sen kohdan? Pitäisikö vielä kerran käydä läpi. Onhan tämä nyt oikea kohta, jossa olen painamassa submit-nappulaa? Onko tämä varmasti oikea versio, ettei vaan ole joku aiempi korjaamaton? 

Tätä ennen on tapahtunut:

Olen hankkinut tukimusmateriaalia, videoinut ja kirjoitellut lasten juttuja ja tapahtumia. Sitten katsellut niitä ja etsinyt sieltä sellaisia kohtia, joissa lapset käyttävät huumoria. Lähettänyt videopätkiä ohjaajilleni Liisalle ja Arille. Olemme pitäneet skype-palavereja, joissa olemme etsineet yhdessä oivalluksia. Ne ovat olleet ihan parhaita hetkiä! Tällaisella kolmen hengen tutkimustyöllä on hieno nimikin: tutkijatriangulaatio. Välissä minä olen kirjoitellut tekstiä, etsinyt artikkeleita ja lainannut niistä tarpeellisia. Ohjaajat ovat vinkanneet uusia lähteitä, ovat kirjoittaneet pieniä pätkiä. Ja taas on korjattu ja uudelleen kirjoitettu. Ja englannistettu ja kielioppitarkastettu. Tämä loppuvaihe kesti suurinpiirtein yhdeksän kuukautta. No, kas kummaa. Sehän on ihmisenkin syntymisen aikataulu. 

Olen oppinut myös itsestäni. Minä en ole kovin kärsivällinen enkä pikkutarkka. Nämähän ovat suuria hyveitä kirjoitustyössä. Sen sijaan olen melko luova, kekseliäs ja innovatiivinen. Näitä taas tarvitaan tutkimusprosessissa. Ehkä kuitenkin saan yli puolet ajasta viihtyä hyveideni kanssa ja noin 40 prosenttia siellä haasteiden ja "nyt menee hermo" -fiiliksissä. 

NO niin, painan SUBMIT. Sinne meni. - - - - - - - - - - - - - - - - - En pudonnutkaan kovin korkealta. 

Nyt odotellaan. Minulle on kerrottu, että lehden editori eli toimittaja lukee jutun, ja päättää viedäänkö se vertaisarviointiin. Sitä varten olen tehnyt toisen liitteen, josta on poistettu kirjoittajien nimet. Vertaisarvioijat eivät siis tiedä, kenen teksti heillä on edessään. He lähettävät korjausehdotuksia, ja silloin astuu taas esiin "nyt menee hermo" -toiminta (miten voisin tässä kehittyä?). Kun korjaukset on tehty, juttu mahdollisesti menee sitten julkaistavaksi lehteen. Se voi myös palata hylättynä, jolloin alkaa uuden lehden etsintä. Ja submit, submit. Kolme artikkelia ja yhteenveto. Ja lopullinen SUBMIT.