Oikean ajoituksen taito

30.11.2019

Tutustuin seuraavaa tutkimusvaihetta varten aiheeseen class clown eli luokan pelle. Kaikki kasvattajat tuntevat tyypin, mutta yllättävän vähän löytyi aiheesta tutkimuksia. Ehkä vielä löydänkin, kun oikein etsin. Tämä ryhmän hauskuttajatyyppi on usein aikuisille haaste ryhmässä. Seuraava tutkimusaiheeni on aikuisten ja lasten välinen huumori. Milloin lapset ja aikuiset hassuttelevat yhdessä? Mikä on hauskaa yhdessä? 

Juttelen paljon päiväkodin kasvattajien kanssa, koska ohjaan lähihoitajaopiskelijoita, jotka näyttävät osaamistaan päiväkodissa. Arviointikriteereissä on nykyisellään erikseen tunnetaidot, ongelmanratkaisutaidot ja kielen rikastuttaminen. Näistä aiheista puhuimme eilen ja eräs päiväkodin kasvattaja sanoi, että ei heillä ole aikaa hassutteluun ja lasten kanssa yhteiseen leppoisaan yhdessäoloon. Henkilökuntaa puuttuu ja silloin aika menee päivästä selviytymiseen. Tämä on kiinnostava asia. Onko niin, että lapset elävät omaa elämäänsä ja aikuiset omaansa? Yhteisiä pintoja ovat ruokailut, pukemiset ja niissä ohjaamiset. Varmaan tässä on paljon eroja. Eräs pienten ryhmässä oleva oppisopimusopiskelja sanoi, että hän hassuttelee joka päivä lasten kanssa. Ja että se rauhoittaa myös ryhmää ja hän oppii lapsista sillä tavalla paljon. 

Teen kyselyn varhaiskasvatuksen väelle tästä aiheesta. Kirjoitin myös jutun lapsinäkökulmablogiin luokan pelle-tyypistä. Käy lukemassa:

https://wordpress.com/view/lapsinakokulma.wordpress.com