Sen näkee silmistä

12.11.2018

Olen käynyt läpi jokaisen kolmen päiväkotiryhmän videoinnit, omat havaintopäiväkirjat, kasvattajien keräämät havainnot ja somessa jaetun kyselyn tulokset. Esittelen tuloksia kasvatustieteen päivillä perjantaina Tampereella.

Missä lapset luovat huumoria? Missä syntyy mukavia hetkiä toisten lasten kanssa tai aikuisten ja lasten kanssa? Milloin huumori kukkii? Tähän tulee miettimistauko.....

--------

Huumoria syntyy siellä, missä pysähdytään paikoilleen. Esimerkiksi ruokapöydässä, jonossa ja illalla nukkumaan mennessä. Kun ruoka ei maistu, tekee mieli alkaa jutella kaverin kanssa. Silloin alkaa löytyä kivoja juttuja jaettavaksi ja jopa aivan pienet etsivät katseellaan toista pientä yhtymään johonkin hassuun. Päiväkotipäivään mahtuu monta odotushetkeä. Ulos mennessä odotetaan eteisessä, joskus aika kauankin. Silloin on mukavaa keksiä kaikkea kivaa kaverin kanssa. Kyselyssä moni kertoi, miten lapsen kanssa oli hauskuteltu ennen nukkumaanmenoa joko oman vanhemman kanssa tai isoäidin tai hoitajan kanssa. Pysähtyminen lapsen kanssa on tärkeää sekä lapselle että aikuiselle. 


Milloin lapsi kutsuu huumoriin? Eräs kyselyyni vastannut kasvattaja sanoi: Sen näkee silmistä. Seuraa lapsen silmiä. Pysähdy katsomaan hänen touhujaan, kuuntele hänen juttujaan. 

Yleisökyselyssä huumoria pidettiin tärkeänä osana kasvatusta, vaikka noin 40% ei ollut aiemmin lukenut tai kuullut lasten huumorista teorioita. Tämä innostaa jatkamaan tiedon jakamista. Kiitos kaikille, jota vastasitte kyselyyn, sain paljon ideoita ja ajatuksia tutkimuksen jatkoa varten. 

Tässä muutamia kasvattajien mielipiteitä huumorista alle kouluikäisten kanssa:

Alle 6-vuotiaiden huumori on aitoa ja se tulee suoraan luista ja ytimistä.

Lapsi kertoo vitsin ja vaikka toiset eivät ymmärrä, nauravat. Hauskoja lapsia ihaillaan lapsiporukassa.

Huumori esiintyy turvallisuuden ilmapiirissä. 

Monia asioita saa paremmin perille naurun ja ilon kautta.

Huumori auttaa vaikeissa tilanteissa koko elämän.

Monet ongelmalliset käytösmallit voivat ratketa huumorin kautta. Huumoria on hyvä viljellä pienten kanssa paljon, kyllä pienikin ymmärtää.

Huumorin viljely kasvattaa sosiaalista kykyä, nokkeluutta ja haastaa ajattelua. Tuo keveyttä ja iloa elämään. 

Aikuiset eivät aina ymmärrä lasten huumoria ja kieltävät lapsia, älkää pelleilkö.

Tärkeää olisi lapsia opettaa myös nauramaan itselleen.