Mikä huumori tekee mieli lopettaa?

18.10.2018

Tänään, etelän syyslomien loppuvaiheessa, pienten lasten huumoria koskevaan kyselyyni on vastannut jo 120 kasvattajaa: äitejä, isiä, päiväkodin henkilökuntaa, mummoja, pappoja, kummeja ja opettajia. Lokakuun ajan voi vielä vastata. Nostan sieltä yhden yksittäisen asian yhteisesti pohdittavaksi. Kysymykseeni Millainen lasten oma huumori tekee mieli keskeyttää/lopettaa? on tullut 88 vastausta. Arvaatko, mikä oli suosituin vastaus? - - - Arvaa!


Pissa-kakka-alapää-huumori.

Maailmalla on tutkijoita, jotka ovat huomanneet tämän saman asian. He ovat myös analysoineet ja luoneet teorioita aiheesta. Pienten lasten huumorin tutkijoita ovat amerikkalainen Paul McGhee (ehkä merkittävin), kyproslainen Elina Loizou ja amerikkalainen Jennifer A. Cunningham. Varmasti vielä on paljon muitakin, mutta nämä ovat tulleet nyt itselleni vastaan. He ovat löytäneet tutkimuksissaan huumorilajeja, joita ovat: WC-huumori, pelleily, liioittelu ja slapstick-huumori (jonka suomentaisin läiskimishuumoriksi).

Suomalaisessa tutkimuksessa pyydettiin piirtämään hauskoja juttuja. Tutkimus tehtiin alakoulussa, johon osallistui 6-8-vuotiaita lapsia. Millä yritettiin naurattaa toisia? Siellä oli myös vessahuumoria: prööt! Ja pelleilyä ja liioittelua, hassuja eläimiä ja puhuvia esineitä. (Aerila ym. 2017). Aivan ihastuttavassa kirjassa, Välkkeitä, valoja ja varjoja, kerrotaan lasten itsensä tuottamasta huumorista. Lapset saivat ottaa valokuvia päiväkodissa ja 5-vuotias Miina kuvasi vessanpöntön. Se oli hauskaa, kun vesi lorisi. Ja kirjassa osa ruokapöytäkeskustelusta:

Timo: Oikeesti tämän jälkeen tulee pastillin ottaminen, sitten käydään pissalla, sitten otetaan kirja ja vasta sitten alkaa kirjan luku. Miten voi lukea, jos ei ota kirjaa?

Erkka: Miten voi käydä pissalla, jos ei oo vessaa? Mitä jos koko maailmassa ei olis muuta vessa ku päiväkodissa. Mihin sitten pissattais? Pitäis pissata housuun. (hihitystä)

Timo: Tai ulos. Tai pitäis pissata nurmikolle tai puun juureen. (hihitystä)

Kaisla: Tai lumeen. (hihitystä)

Tutkijat toteavat kirjassaan, että aikuisesta kasvattajasta lasten vessahuumori on kiusallista, koska vaikkapa ruokapöydässä eritteistä puhuminen on hyvien tapojen vastaista. (Puroila ym. 2016). Wessahuumori luokitellaan myös tiedetermein yhteiskunnallisesti kelpaamattomaksi aiheeksi.

Joensuussa tutkijoiden yössä olin laittanut pierutyynyn hienon valtaistuimen penkkiosaan. Sekä lapsista että aikuisista oli valtavan hienoa osallistua tiedeyhteisön järjestämään yhteiskunnallisesti kelpaamattomaan kokeiluun! Se oli hauskaa. Siitä on videokin nähtävänä edellisessä blogissani https://cms.hahatuulius.webnode.fi/l/mika-sinua-naurattaa/ 

Eräs äiti oli kirjoittanut kyselyyni erittäin oivaltavan tekstin, jonka jätän sinunkin pohdittavaksesi:

"Mielestäni lapset, joiden vanhemmat jalostavat lapsensa huumoria välttyvät paljon enemmän mm. pissa-kakka huumorilta. Uskon myös, että vaikka oma lapseni on jo pienestä pitäen ollut pilke silmäkulmassa niin huumorin käytön yleisyys perheessämme on lisännyt hänen valmiuksiaan havaita humoristisia tilanteita. Lapseni on päiväkodistakin raportoidun perusteella löytänyt humoristisia tilanteita saduista, jota heille on luettu jo paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin ikätoverinsa. Muistelen hänen olleen n. kolme vuotias, kun ekan kerran kuulin tästä."

Mitä mieltä olet tästä avauksesta? Että lasten huumoria voi jalostaa. Minusta kysymys on erittäin mielenkiintoinen ja osuva huomio. 

Muuten: Kyselyssäni toiseksi eniten ääniä sai toisten pilkkaaminen, melkein yhtä paljon. Äänekäs riehuminen ja väkivaltaa ihannoiva huumori olivat seuraavina. Näistä myöhemmin lisää.


Lähteitä:

Aerila, J-A., Laes, T. & Laes, T. 2017. Clowns and axplisions: Drawings as reflections of children`s humor. Varhaiskasvatuksen tiedelehti. (1) 2017, 108-135.

Puroila A-M., Hohti R. & Karlsson, L. 2016. Hassuja juttuja - lasten huumoria päiväkoti- ja kouluympäristössä. Teoksessa: Karlsson, L. Puroila, A-M ja Estola, E. Välkkeitä, valoja ja varjoja. Kokemuksia lasten hyvinvoinnista. Latvia:Lapset kertovat ja toimivat.