Hattaran satu

14.12.2018

Teen etnografista tutkimusta ja joskus ehdin olla vain tunnin pari lasten parissa päiväkodissa. En arvostele ketään, tutkin ilmiötä nimeltä huumori. 

Aamulla 5-vuotias tyttö ja 2-vuotias poika kysyvät, kuka minä olen. Sanon, että olen huumorin tutkija. Tiedättekö, mitä on huumori? Ei tiedetä. No se on vähän sama kuin hassuttelu. Sen jälkeen molemmat tekevät ilmeitä ja tyttö sanoo: "Tää on ilveilyä". Olen käynyt täällä aiemminkin, muistatteko. "Joo, kai me muistetaan", vähän epävarmaa nyökytystä. Sen jälkeen minut viedään silmät kiinni eteiseen. Nyt saat avata silmät! Olen tonttumetsän edessä. Lapset muistavat kaikki tontut, kuka oli tehnyt minkäkin. He esittelevät minulle kaiken, mitä ovat tehneet päiväkodissa. Ylpeinä, täynnä intoa ja tarmoa. 

Kolme iloista tyttöä leikkivät kissoja. He tulevat vuoron perään luokseni ja silitän heitä päästä. Olen tavannut heidät vain kerran pari satunnaisesti, ja tänään yhteys ja luottamus on syntynyt minuuteissa. Minulle on jo ehditty tehdä kaksi sydäntä ja yksi tonttu. "Tää on sulle". Ja ohjeet: "Voit laittaa tähän reijän ja laittaa tän sitten roikkumaan olohuoneen lampusta." 


Kertokaa minulle jokin hassu satu, sanon kissoja leikkiville tytöille. Joooo! 

"Hattaran satu

Tikkari, jolla oli jalat, sen nimi oli hattala. Se pysty muuttuun minkälaiseks eläimeks vaan, pöörröseks! (Naurua). Sillä oli kaverina jätski. Ja sitten sen jätskin nimi oli koira. (naurua)  Ja sen toisen, vielä oli yksi ystävä, Suku. Ja hänen lempiruoka oli muusi ja nakit. Ja sitten vielä, että äiti oli huolestunut, että missä ne oli. Ja sitten se näki supersankarin, joka pelasti ne laavasta. Ja sitten ne toi ne lapset äidin luo. Loppu." 

Koko sadun ajan tytöt hyppivät ja pomppivat ympäriinsä ja nauravat ja kihertävät omille jutuilleen. Myöhemmin näen pöydän ääressä kirjoittaessani, että kissaryhmä lähestyy minua hiipien. En ole huomaavinani. Yhtäkkiä tunnen pöydän alla jaloissani kutittelua. Pelästyn, hui, mikä siellä on! Kissoja! Mikä onnellinen nauru ja kikatus kuuluu pöydän alta.